Inspiratie

Een eendje bouwen

door | 7 jan 2022 | LEGO Serious Play

Door Annemiek Kamp
Facilitator, onderwijsinnovator, adviseur, docent

Meer posts:

Bouw iets wat voor jou lijkt op een eend. Een simpele opdracht met zes LEGO-steentjes, vier gele en 2 rode. Meteen gaat iedereen aan de slag. Gefocust, stil…je hoort alleen het geritsel van het open maken van de zakjes en het gerommel met de steentjes. Het maakt niet uit hoe groot de groep is of welke leeftijd de deelnemers hebben. Altijd gaat het zo. Na enkele minuten heeft iedereen een eendje klaar. Lopende eenden, zwemmende eenden, met rode pootjes of zonder. Er zijn heel veel mogelijkheden met maar zes LEGO-stenen. Geen eendje is hetzelfde! 

Er zijn verschillende redenen om altijd weer te starten vanuit deze eenvoudige basis. LEGO-stenen roepen bij velen als vanzelf het gevoel van spelen op. Dit brengt plezier en focus en je handen helpen je vorm te geven aan de ideeën in je hoofd.  

Deelnemers ervaren hoe fijn of spannend het is om hun eigen beeld te delen. Hoe leuk is mijn eendje geworden! Of is jouwe mooier of beter dan de mijne? Altijd weer zijn er deelnemers bij die hun eigen bouwsel snel weer afbreken bij het zien van de eendjes van anderen. Helemaal niet nodig, want ieder eendje is goed en zoals in iedere ontmoeting: elke bijdrage is waardevol. De eendjes van anderen laten vooral zien wat er ook allemaal kan of hoe iets eruit kan zien vanuit een ander perspectief. 

Er zijn vele verschillende kleine oefeningen met ieder een ander doel om samen te doen met die paar blokjes.  

Hoe we vanuit hier verder gaan hangt af van het doel van de bijeenkomst. Ieder kan zijn persoonlijke verhaal een stapje verder brengen in het grotere geheel of we bouwen samen aan een gezamenlijk verhaal. De stenen helpen ons in alle gevallen om onze ideeën letterlijk vorm te geven, zodat het gemakkelijker is voor jezelf om ze te verwoorden en eenvoudiger voor een ander om ze te begrijpen. 

  Meer posts:

  Met ons werken?

   

  Wij leveren graag maatwerk waar nodig.

  De eerste stap is een vrijblijvend intakegesprek.

  Mogelijke bouwstenen

  Training

  Coaching on the job

  Workshop

  Ontwikkel-traject

  Pin It on Pinterest